Veilig en gezond

Gebruikersgemak

Handleidingen

Je verwarming, koeling en warm water worden geleverd vanuit de DRIES-box. De hoeveelheid afgenomen warmte, koude en warm water lees je af op de aanwezige verbruiksmeter.

Gasloos

Omdat je geen gasaansluiting meer hebt, hoef je je ook geen zorgen te maken over rookgasafvoer, gas lekkages, open vuur, explosiegevaar of koolmonoxide.

Elektrisch koken zal de enige optie zijn. Dat is veel sneller, nauwkeuriger te regelen, schoner en veiliger vergeleken met koken op gas.

Een gasgestookte sfeerhaard is geen optie meer maar alternatieven, elektrisch of anders, zijn inmiddels ruim te verkrijgen.

Veiligheid voor alles

Ons energiesysteem werkt met lagere temperaturen en verbranden aan warme verwarmingsleidingen en/of radiatoren zoals veelal het geval bij een gasketel is niet mogelijke en de kans op ongelukken daarmee minimaal.

Warm waterinstallaties

Voor warmwatergebruik levert het waterleidingbedrijf koud water aan. In de DRIES-box kan hiervan warm water worden bereid.

Mede verantwoordelijk

Het waterleidingbedrijf is verantwoordelijk voor drinkwater en de kwaliteit ervan. Meestal beschouwt het waterleidingbedrijf de watermeter als het leveringspunt. Na het leveringspunt bepalen de gebruiksomstandigheden de kwaliteit van het drinkwater. U bent als bewoner dus medeverantwoordelijk voor de waterkwaliteit.

Vakantie

Ben je langer dan een paar dagen niet thuis geweest? Dan heeft het water een tijdje stilgestaan in je woning. Stilstaand water beïnvloedt de kwaliteit van het drinkwater. Water in een leidingwaterinstallatie is beperkt houdbaar. Als water lang stilstaat of wanneer de temperatuur 25°C komt kan dit de kwaliteit negatief beïnvloeden.
Water kan dan anders ruiken of smaken, of een andere kleur hebben. Ook de kans op bacteriën zoals bijvoorbeeld de Legionellabacterie stijgt.

Een aantal dagen van huis geweest? Spoel eerst de kranen door!

Voor uw eigen veiligheid, spoel bij thuiskomst de leidingen goed door. Dat doe je door alle kranen gedurende enige minuten te laten doorstromen. Pas hierbij op voor verneveling van het water. Bij het doorspoelen van de leiding van de douchekop raden wij aan om dit te doen door de douchekop onder te dompelen in een emmer water en deze dan goed door te laten lopen. Zo voorkom je dat je de waterdamp inademt.

Hergebruik het water

Het water hoef je natuurlijk niet weg te gooien. Dit kan je heel goed gebruiken voor andere doeleinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bewateren van de planten, het wassen van de ramen, de auto of de fiets. Een goede manier om duurzaam met je drinkwater om te gaan!

Tuinslang

Spoel in de zomer de tuinslang even door voor je gaat water geven of een kinderbadje gaat vullen. Een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, wat kan zorgen voor extra ontwikkeling van bacteriën.

Ventileren

Ventileren is belangrijk en noodzakelijk voor je gezondheid. Aanwezige ventilatieroosters moeten dag en nacht open staan. Hang je bijvoorbeeld een (rol)gordijn op, zorg dan dat er bovenaan over de volle breedte een luchtspleet is van minimaal 5mm. Zo kan de lucht toch worden ververst. Het luchten van vertrekken voor minstens 15 minuten is tevens aan te bevelen.

Door te ventileren en luchten voorkom je bijvoorbeeld schimmel en fijnstof waarbij 0vermatig vocht de vertrekken kan verlaten.

Doe-het-zelf

Een aantal tips voor doe-het-zelvers:

Gebruik in leidingwaterinstallaties alleen materialen met Kiwa-Keur. Dop nooit leidingen zomaar af. Probeer de gehele leiding te verwijderen door deze af te doppen zo dicht mogelijk bij de hoofdleiding. Een afgedopte leiding bevat stilstaand water waarin bacteriën kunnen gaan groeien.

Laat je adviseren door een erkend installateur over alle werkzaamheden aan (binnen)installaties zodat (terugstroom)beveiligingen niet ontbreken en er geen gezond- en veiligheidsrisico’s voor je jezelf of voor anderen kunnen ontstaan.

De DRIES-box , bovenste gedeelte incl. de warmtemeter, is eigendom van Warm Cruquius Amsterdam. Géén enkele werkzaamheden/aanpassingen mogen hieraan worden verricht.  Bij wijzigingen/aanpassingen/uitbreidingen aan de verwarming dan wel koeling zijn de Aansluitvoorwaarden van toepassing en dienen wijzigingen/aanpassingen/uitbreidingen altijd bij Warm Cruquius Amsterdam worden voorgelegd.

Spijker, schroef of boor nooit in vloeren want niet alleen het verwarming- en koelwater van uw vertrekken stroomt door de vloer maar er is ook een open verbinding met de centrale installatie en (binnen)installaties van mede-afnemers. Bij veroorzaakte lekkage bent u verantwoordelijk voor de veroorzaakte schade en tevens voor de verloren gegane waterhoeveelheid en diens aanwezige energie. Zie hiertoe ook de Algemene Voorwaarden.